Mladé kozy prevzalo dnes ďalších päť rómskych rodín v Stráňach p/Tatrami

17.10.2005 Kežmarok

Stráne pod Tatrami 17.októbra (TASR) – Chov kôz sa v rómskych rodinách v Stráňach pod Tatrami v okrese Kežmarok udomácňuje. Dnes tam zmenilo majiteľa p...
Stráne pod Tatrami 17.októbra (TASR) – Chov kôz sa v rómskych rodinách v Stráňach pod Tatrami v okrese Kežmarok udomácňuje. Dnes tam zmenilo majiteľa päť mladých kôz. Odchované zvieratá putovali od skúsených chovateľov k začínajúcim. Projekt chovu kôz v rómskych rodinách pod Tatrami vznikol pred rokom vďaka podpore medzinárodnej organizácie Heifer International, ktorá sa zameriava na boj proti hladu.

Prvých dvanásť kôz dostali do rodín v novembri 2004. V auguste tohto roka k nim pribudlo ďalších 31, takže základné stádo tvorilo 43 zvierat. \"Viac ich už zvonka nepríde. Rozširovať chov si už budú samotné rodiny. Kto dostal kozu ako dar, dochová mladé a kozičku venuje ďalším zájemcom, \" vysvetlila Marta Kulíková z občianskeho združenia Komunita - miesto pre každého so sídlom v Kežmarku, ktoré zastrešuje projekt organizačne. Dodala, že \"príroda zapracovala a na svet prišlo päť kozičiek a až osem capkov\". Pre chovateľov sú zaujímavé kozičky, takže rodiny, ktorým pribudli iba capkovia, obdarujú ďalších možno na budúci rok. Veria, že počty budú opačné.
Na prvé stretnutie darcov a obdarovaných dnes prišli rodiny spoločne s deťmi. Tie si zvykli na kozie mlieko. Rodiny, v ktorých mali deti dýchacie ťažkosti, robia chovu kôz najlepšiu reklamu. Tvrdia, že vďaka koziemu mlieku sa viaceré zbavili zdravotných problémov.
\"Koza je nenáročné zviera, no treba sa oň sústavne starať, \" konštatoval jeden z úspešných chovateľov Jaroslav Mišalko. Na dvore mu spásali trávu tri kozičky s capkom. Pre TASR uviedol, že \"denne nadojí osem litrov mlieka, po štyri ráno a večer v závislosti od kŕmenia\". Časť mlieka rodina spotrebuje priamo, ostatok spracovávajú na tvaroh a syr.
Každý z chovateľov musí mať priestor na ustajnenie kôz a na zimu dostatok krmiva. Jedno zviera spotrebuje asi 300 kg sena. \"Lúk je okolo obce dosť. Treba sa naučiť kosiť, ale aj správne uskladniť seno, aby nenavlhlo a neplesnivelo\".
Marte Badžovej sa s prípravou krmiva spájajú aj menej príjemné zážitky. Vlaňajšia novembrová víchrica, ktorá poznamenala Vysoké Tatry, strhla strechu na jej dome i maštali, odniesla zásoby sena. \"Pomohli susedia, \" odpovedala na otázku, ako zvieratá prezimovali. Doplnila, že keď mladé prichádzali na svet, trávila rodina viac času v stajni ako v dome.
 

Vyberte región

mark